Weinig mensen gaan er vanuit dat we in 2050 geheel zonder gebruik van fossiele energiedragers door het leven zullen gaan. Maar misschien zouden we er wat slimmer mee om kunnen gaan. Het begrip dat daarvoor gebruikt wordt is exergie. Exergie staat voor de kwaliteit van de energie. Hoe hoger de temperatuur van een warmtebron hoe meer arbeid je ermee kunt verrichten. Dat maakt het bijvoorbeeld minder slim om met een hoogwaardige brandstof als aardgas nu eenmaal is onze huizen op 20 graden te brengen. En nemen we met elektrisch rijden afscheid van het beeld van ‘de rijdende kachel’ waar een vervoersmiddel aangedreven door fossiele brandstof nu eenmaal te vergelijken is. Dat geld voor die elektrische auto ook een beetje natuurlijk zolang we de elektriciteit niet duurzaam opwekken maar daarbij kunnen we in ieder geval nog iets met de restwarmte doen. Wat we daar verder mee bereiken is dat in energiegebruik een elektrische auto (lees bijvoorbeeld hierover het uiterst leesbare boekje Elektrisch rijden van de auteur Auke Hoekstra of ga naar de site die op initiatief van Joris Luyendijk tot stand kwam waar ‘alles’ over elektrisch rijden te vinden is) zo een 3 maal efficiënter is dan die van een benzine auto. Ook al produceren we die stroom traditioneel en gaan we er vanuit dat de conversieverliezen bij de stroomopwekking wat hoger zijn dan die van benzine (tussen bron en tank) dan nog praat je over een aanzienlijke verbetering in rendement. Al ziet er voorlopig er naar uit dat auto’s met een hybride aandrijving zoals de onlangs aangekondigde Volkswagen XL1(fabrieksopgave gebruik van 1 op 111) het voortouw zullen nemen. Dit zelfde geld als we voor het deel van de verwarming dat we nog nodig hebben nadat we onze huizen goed geïsoleerd hebben (bij verre de meest kosteneffectieve maatregel) overschakelen op gebruik van warmtepompen. Een warmtepomp kun je zien als het omgekeerde van een koelkast en kan de energieprestatie van je verwarmingssysteem met een factor vier verbeteren. Bij zowel de elektrische auto als gebruik van de warmtepomp wordt het plaatje alleen maar beter als dit in combinatie gebeurt met duurzaam opgewekte energie. Vooral gebruik van Zon-PV en dat van zonnecollectoren zijn hierbij de natuurlijke partners.
prima verhaal. in de tropen wordt een enorme bak met energie gebruikt om te koelen. en het geheel produceert veel warmte. zijn er systemen of kan de warmte die er al is geebruikt worden om te koelen?
Als amateur energie deskundige ben ik snel overvraagd. Weet wel dat er net als voor warmte ook systemen zijn die energie zuinig koeling kunnen produceren maar weet niet precies hoe dat werkt. Misschien dat anderen hierop reageren.
Stanley, misschien zou je in deze richting kunnen zoeken
http://www.aardwarmtesystemen.nl/kwo.html