Gisteren viel de enveloppe van CITO op de mat met de uitslag van het examen. Tot mijn blijde verrassing ben ik geslaagd voor beide onderdelen: ‘Opnemer Energielabel’ en ‘EPA-adviseur Energielabel woningbouw’. Ik had namelijk verwacht voor het tweede deel te zakken. Niet omdat het examen veel moeilijker was dan deproefexamens die ik van te voren had gemaakt, maar omdat in het huis wat ik moest beoordelen een ‘geintje’ verborgen zat wat ik in eerste instantie overheen gelezen had. Toen ik er uiteindelijk achter kwam, jawel, toen sloeg de examenkoorts toe en werd het knoeien en kwam ik in tijdnood. Maar hoera dus, toch gelukt. Start van een nieuwe fase.
Eerder vertelde ik in de blogEnergieprestatie Adviseur (EPA) in opleiding al iets over het voortraject. Ter voorbereiding op het examen had ik een week in de agenda leeggemaakt en dat was voldoende om in vol vertrouwen het examen in te gaan. Daarna ook al wat geëxperimenteerd met het opnemen in de praktijk. Al snel word je dan geconfronteerd met de veelheid aan systemen en constructiemethoden die er al in een relatief simpel huis te vinden zijn. In eerste instantie ben je dan blij met de simplificatie die in het labelsysteem is aangebracht, totdat je naar eer en geweten een advies wilt uitbrengen over verbetermaatregelen. Dan blijkt dat je wel over heel wat praktijkervaring moet beschikken wil je dat goed kunnen doen. Als ‘pensionado’ hoef ik niet echt op de tijd te letten, maar als je er je boterham mee moet verdienen, lijkt het mij een hele uitdaging voor de paar honderd euro die er staat voor een Maatwerkadvies, daar meer voor te leveren dan een eerste indicatie voor mogelijke maatregelen.
Voorlopig dus aan de slag om ervaring op te doen. Mijn eigen huis als proefkonijn genomen en gelukkig hebben zich ook andere vrijwilligers aangediend om het leertraject samen met mij te doorlopen. Het inrichten van een eigen webinformatieomgeving hoort daarbij. De website Meer met Minder enMilieu Centraal maar ook de site van het Vlaams Energieagentschap zijn daarvoor het startpunt. Bij de eerste, M en M, is zeker de functie Uw persoonlijke Woningdossier de moeite waard. Daar kun je voor een bedrag van vijf euro op een aardige manier stoeien met de energieprestatie van je eigen woning de. Ook is er een forum Energielabel Informatienetwerk waar je als adviseur toegang toe kan krijgen om ervaringen te delen met collega’s.
Zoals dat natuurlijk altijd is met het behalen van een diploma is dat dus slechts de start van een leerproces. Ik houd u op de hoogte over wat ik daarbij zoal tegen kom.
gefeliciteerd!
Nog gefeliciteerd Joost! Ik vind je site prachtig! Hier op kantoor zijn ze ook in discussie over zonnepanelen voor het hele pand. Jenny