Energielabel C voor een ‘rijwoning-tussen’

De eerste klus na het behalen van de versierselen als EPA adviseur. Voorlopig, zolang het allemaal nog nieuw is, bij familie, vrienden of geïnteresseerde kennissen, die het niet erg vinden als ik ze meerdere keren lastig moet vallen voordat ik het dossier compleet heb.

Voorgevel
Voorgevel

Mijn eerste proefkonijn is een huurwoning. Een ‘rijwoning-tussen’ zoals dat in het jargon heet, met als bouwjaar 1992. Het gaat hier alleen om het vaststellen van een label omdat de betreffende woningcorporatie, Woonbron, de woningen wenst te verkopen en dus geen plannen heeft om te investeren in het verbeteren van de energieprestatie. Dit geldt zelfs voor de nu 20 jaar oude HR 100 ketel. Die volgens de verhuurder nog best een paar jaar mee kan, omdat Woonbron zijn geld liever aan andere zaken besteed . Een relatief eenvoudige klus dus, waar een geoefend adviseur niet meer dan een paar uur aan mag besteden en de kosten dan ook minder dan € 200 zullen bedragen. Voor een paar tientjes meer krijg je er dan een advies bij over welke maatregelen je kunt nemen om de energieprestatie van je woning te verbeteren, een zo genaamd ‘Maatwerkadvies’.

In dit stadium kostte het mij, zelfs zonder een Maatwerkadvies, nog meer dan een dag met de nodige assistentie van de helpdesk van BuildingLabel.com. Het netwerk waar ik bij aangesloten ben en die de kwaliteit borgt van de certificaten die ik verstrek.

Meestal is de voorwaarde dat de aanvrager de (bouw)tekeningen in huis heeft. In dit geval moesten we hiervoor bij de gemeente zijn. Waar we overigens, in een mum van tijd met een keurige set kopieën, vandaan kwamen.

Achtergevel
Achtergevel

Werk aan de winkel
De woning heeft een plat dak en is uitgevoerd volgens de norm 1992. Een belangrijk jaar blijkt in de software omdat de warmte weerstand, of wat formeler de thermische weerstand of de Rc waarde voor vloer en gevel, één jaar later 25% hoger had dienen te zijn. In ieder geval als zodanig in het systeem gewaardeerd wordt. Behoudens een aanpassing van een grotere glaspui, met dubbel glas, in de achtergevel en de aanschaf van een keukenboiler, een zo genaamde close in boiler, is het huis nog in de oorspronkelijk staat. Het label C is dan ook waarschijnlijk stereotiep voor de woningen gebouwd in die tijd. Overigens blijkt, als ik wat speel met de software dat eenzelfde woning na 1992 gebouwd, zelfs als die dan voorzien is van een HR107 ketel en HR++ glas, nog steeds een label C zou dragen.

Een label B wordt het pas als de woning, zoals dat nu gebruikelijk is, uitgerust wordt met balansventilatie met warmteterugwinning (WTW). En dan te bedenken dat een label B nog zeer ver verwijderd is van de A++ die nodig is voordat we kunnen gaan praten over een woning die energieneutraal is.  Waarbij we natuurlijk ook het feit dienen op te lossen dat, volgens diverse onderzoeken waaronder die van het ministerie van I&M (voorheen VROM) onderzoek en van de Vereniging Eigen Huis ,veel bewoners zeer ongelukkig zijn met een ventilatiesysteem met WTW.

Werk aan de winkel dus, zelfs voor dat deel van de woningvoorraad van recentere datum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *