De eerste ‘nul-op-de-meter’ woningen van het project ‘Stroomversnelling’ zijn opgeleverd. Het betreft vier ééngezinswoningen uit de jaren ‘60 die compleet zijn vernieuwd
Stroomversnelling
In deze decembermaand zijn de eerste prototype-woningen van Stroomversnelling afgerond. Dit zijn vier ééngezinswoningen uit de jaren ‘60 die in de afgelopen weken compleet zijn vernieuwd. De bouwpartijen verbeteren de woningen zo dat ze gegarandeerd evenveel energie opleveren als ze verbruiken: de energiemeter komt over een heel jaar gemiddeld uit op nul. De huurders betalen de oude energierekening voortaan aan de corporatie. Die kan daarmee de investering bekostigen, en de woning wordt met de nieuwste technieken weer aangenaam en futureproof.
Oude woningen en schetsen van de vernieuwde woningen
Download/bekijk meer beeldmateriaal op Flickr
Prototyping: nieuw in de woningbouw
Tot het einde van 2014 werken de bouwpartijen aan het ontwikkelen van productierijpe concepten voor veel voorkomende woningtypes door prototyping. In steeds groter wordende series van woningen worden nieuwe technieken en processen getest. Deze manier van werken wordt ook gebruikt bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld software of auto’s, maar is nieuw in de woningbouw. Dit moet leiden tot een nieuwe standaard in de prijs-kwaliteitverhouding voor woning-updates.
In de eerste woningen zijn bekende technieken en processen gecombineerd met innovaties zoals onder meer: 3D woning-inmeting, extern installatieportaal, gelijkstroom in plaats van wisselstroom, minimale bouwtijd door kant-en-klare-gevels en daken en huuraanbod van A+++ witgoed.
Tegelijk werken de vier bouwbedrijven en zes corporaties van de Stroomversnelling intensief samen op diverse thema’s om te komen tot de noodzakelijke innovatie: selectie van de woningen, opstellen van een prestatiecontract, ontwikkelen van een propositie voor bewoners en ontwikkeling van een zogeheten energiebundel (in plaats van een energierekening). Naast dat voorbereidende werk op thema’s volgt na de jaarwisseling volgens planning de volgende serie testwoningen.
Bekijk het filmpje waarin de betrokkenen professionals vertellen over de Stroomversnelling
Bewoners zien huurwoning van de toekomst tegemoet
Voor bewoners biedt Stroomversnelling dus een kans op een verbeterd huis zonder hogere kosten per maand. Want de energierekening verandert in een zogeheten ‘energiebundel’ die wordt betaald aan de corporatie. De corporatie levert voor dat geld een vernieuwde woning: comfortabel, gezond, betaalbaar en ook nog duurzaam.
In de testwoningen die nog in heel 2014 worden gebouwd, worden vernieuwingen uitgeprobeerd die én technisch slim zijn én aantrekkelijk voor bewoners. Als de vernieuwingen goed werken, worden in heel Nederland huizen, portiekwoningen en flats uit de jaren ’50-’70 met de aanpak verbeterd.
Over Stroomversnelling
In de zomer van 2013 tekenden de eerste vier bouwbedrijven (Ballast Nedam, BAM Woningbouw, Dura Vermeer en VolkerWessels) en zes corporaties (Lefier, WonenLimburg, Stadlander, Portaal, Woonwaard en Tiwos) het Stroomversnellingscontract en sloten negen bouwbrancheorganisaties en zestien corporaties zich met een steunbetuiging aan. De inmiddels opgezette vereniging beoogt vernieuwbouw-oplossingen voor 111.000 naoorlogse seriematige woningen in Nederland; de nieuwe prijs-kwaliteit-standaard voor innovatieve en duurzame woning-updates wordt zo grootschalig en sectorbreed aangepakt.
De huidige woningen waren ieder onder de hoede van één van de vier bouwbedrijven en liggen in: Heerhugowaard (Woonwaard), Stadskanaal (Lefier), Melick (WonenLimburg) en Arnhem (Portaal).